De 4 inzichten

Deze maand deel ik graag volgend artikel  _ Meesterschap in liefde -

 

Bron : Vakblad - Academie :  Mary Remijnse

 

In de Tolteekse traditie zijn er drie meesterschappen die ons naar geluk, vrijheid en liefde kunnen leiden. Meesterschap in liefde is er daar een van.

 

 


Deze maand deel ik graag volgend artikel  _ Meesterschap in liefde -

 

Bron : Vakblad - Academie :  Mary Remijnse

 

In de Tolteekse traditie zijn er drie meesterschappen die ons naar geluk, vrijheid en liefde kunnen leiden. Meesterschap in liefde is er daar een van.

 

 

De basis van onze relaties : liefde of angst?

 

Zoals gezegd is je hele leven een droom. In een relatie betekent dit dat je met twee dromer te maken hebt, die van jezelf en die van je partner. Het is daarom belangrijk dat we elkaars droom respecteren. Er zijn twee hoofdingrediënten in je droom: angst en liefde. De doorsnee relatie is voor 95% gebaseerd op angst en voor 5% op liefde. Om deze emoties te kunnen begrijpen, kunnen er kenmerken worden beschreven die “het spoor van liefde” en “het spoor van angst” genoemd worden.

Liefde kent geen verplichtingen, angst zit er boordevol van. In het spoor van angst doen we alles wat we denken te moeten doen en daar verzet je je weer tegen. Liefde kent geen verzet, in het spoor van liefde doen we alles omdat we het willen doen. Liefde heeft geen verwachtingen, angst is gevuld met verwachtingspatronen. Daarom doet angst pijn en liefde niet. Liefde kent geen medelijden, maar bergt compassie in zich. Je hebt medelijden met jezelf of met anderen als je die persoon niet respecteert. Wanneer je denkt dat die persoon niet sterk genoeg is om zijn leven tot een succes te maken. Als je lief hebt weet je dat die ander zijn leven tot een succes kan maken, dat hij intelligent genoeg is en zijn eigen keuzes kan maken. “Als je valt, dan zal ik je helpen opstaan en je motiveren om weer verder te gaan.” Dat is compassie, het vloeit voort uit respect en liefde. Liefde is volledig verantwoordelijk. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn keuzes en daden. Je mag nooit iemand anders verantwoordelijkheid overnemen.

Liefde is altijd vriendelijk, angst is onvriendelijk, we voelen ons verraden, boos, verdrietig of jaloers. Woede is niets anders dan angst met een masker, net als verdriet en jaloezie. Liefde is altijd vriendelijk en maakt deuren open. Liefde is gul, angst sluit deuren en maakt zelfzuchtig. Liefde is onvoorwaardelijk, angst zit vol met voorwaarden (“als je goed voor me bent, als je voldoet aan het beeld dat ik van je heb….”). Als je niet aan het beeld voldoet wat ik vind dat je zou moeten zijn schaam ik me zelfs voor je. Je brengt me in verlegenheid omdat je niet in mijn plaatje past, je hindert me, je verveelt me en ik kan geen geduld voor je opbrengen. Ik doe vriendelijk tegen je zonder het te menen. Als je lief hebt dan stel je geen voorwaarden, je houdt van de ander zoals hij is, hij mag zijn wie hij is. En als je zijn manier van doen niet fijn vindt dan zoek je gewoon naar iemand bij wie dit wel het geval is. We hebben niet het recht om iemand te veranderen en niemand heeft het recht om ons te veranderen.

Als we veranderen is dat omdat we willen veranderen, omdat we niet langer willen lijden. Veel mensen blijven hangen in relaties door angst. In het spoor van de angst hebben we zoveel voorwaarden, verwachtingen en verplichtingen, dat we een heleboel regels creëren, om onszelf te beschermen tegen emotionele pijn, terwijl er geen regels zouden moeten zijn. We zijn niet zoals de ander wil dat we zijn, dus liegen we, om te voorkomen dat we gestraft worden. In het spoor van de liefde is er gerechtigheid. Als je een fout maakt boet je één keer voor die fout en als je werkelijk van jezelf houdt dan leer je van die fout. Maar in het spoor van angst laat je jezelf duizend maal boeten voor je fouten en laat je anderen dat ook doen voor hun fouten.

Iedere relatie bestaat uit twee helften, jouw kant en de kant van die ander. Je bent alleen verantwoordelijk voor jouw helft. Toch proberen we verantwoordelijk te zijn voor het deel van de ander. Dan ontstaat er een machtsstrijd en in feite zijn we erg egoïstisch bezig, zonder respect. We doen net alsof we beter weten dan die ander wat goed voor ze is. Net alsof die persoon niet intelligent genoeg is, of niet goed voor zichzelf kan zorgen en niet weet wat goed voor hem of haar is. Terwijl we in feite dingen zouden kunnen delen met elkaar, samen zouden kunnen genieten en besluiten om teamgenoten te worden en samen in plaats van tegen elkaar te spelen. Ook al spelen we het spel op verschillende wijze. In het spoor van de liefde is geven belangrijker dan nemen. Dat betekent natuurlijk niet dat je anderen van je laat profiteren. Vrijwel iedere relatie loopt stuk op egoïsme, controle en angst. Maar edelmoedigheid, vrijheid en liefde creëren een duurzame liefdesrelatie.

De eerste stap naar zo’n relatie is de bewustwording dat ieder mens zijn eigen droom heeft. Als je dat beseft dan zul je alleen de verantwoording nemen voor jouw deel van de relatie. Als je de andere helft respecteert, dan zal er geen machtsstrijd zijn maar vrede. Vervolgens, als je het verschil kent tussen angst en liefde, word je je bewust van de wijze waarop je je droom aan anderen kenbaar maakt. De kwaliteit van je communicatie hang er van af of je afgestemd bent op angst of op liefde. Tenslotte zul je leren dat je niemand anders gelukkig kan maken, maar dat je geluk voortkomt uit jouw eigen liefde. Als je je van dat alles bewust bent geworden, dan zul je het grootste meesterschap verwerven, het meesterschap in liefde.

 

 

De volmaakte relatie


Denk eens aan de relatie die je hebt met je hond. Je hond heeft geen verwachtingen van je, hij houdt van je ongeacht wat je doet. Als je thuiskomt is hij blij en laat dat zien. Hij vervult zijn deel van de relatie erg goed. Jij waarschijnlijk ook, je geeft hem te eten, gaat met hem wandelen, speelt met hem, houdt onvoorwaardelijk van hem en vraagt hem niet om een kat te zijn. Je accepteert dat hij een hond is met alles wat daarbij hoort.

De vraag is of je zo iets ook kunt met een ander mens. Kun je de ander aanvaarden zoals hij of zij is, zonder de drang om hem of haar te veranderen, te beoordelen of te veroordelen.

Alleen door van jezelf te houden en jezelf te accepteren zoals je bent kun je uiting geven aan wat je bent. Vervolgens kun je je partner accepteren voor wat hij is. Als je hebt besloten om met hem door het leven te gaan, probeer dan niets aan hem te veranderen. Hij heeft het recht te zijn wie en wat hij is en ook het recht om vrij te zijn. Sta hem niet in de weg want je zult ook jezelf in de weg staan.

Een relatie hebben en onderhouden is een kunst. De droom die je met z’n tweeën creëert is moeilijker te hanteren dan jouw droom alleen. Om allebei gelukkig te kunnen blijven, moet je jouw helft van de relatie goed onderhouden. Aanvaard je partner in liefde met al zijn rommel aan zijn kant. Je partner steunen in moeilijke tijden betekent niet dat je ook ongelukkig moet zijn. Jouw geluk kan haar/zijn geluk terugbrengen. Als je je even niet lekker voelt, zeg dan dat je even alleen wilt zijn. Reageer je ongenoegens niet af op die ander.

Liefdesrelaties zijn moeilijk, het emotionele lichaam zit vol met gif. Het is zo belangrijk om ons te realiseren dat we ziek zijn. We kunnen dan afspraken maken. Afspraken over het niet opzettelijk kwetsen van elkaar, en het niet eisen van elkaar dat we onze wonden genezen. Baseer de afspraken op liefde en respect. Communicatie is de sleutel, laat je horen en maak je behoeften duidelijk. Vertrouw op jezelf en op je partner. Deel je liefde en je begrip. Vergeet niet dat je alleen je eigen deel kunt helen. Werk samen en je zult zien hoe snel jullie vorderingen maken. Op een dag kunnen jullie samen zijn zonder schuldgevoel, verdriet, boosheid en de behoeft om de ander de schuld te geven. Die dag zal stralend mooi zijn.

 

 

De toverkeuken


Stel je eens voor dat je een toverkeuken hebt, waarin op elk moment dat je dat wenst het heerlijkste eten verschijnt wat je op dat moment wenst, net zoveel als je wilt. Iedereen komt graag bij jou in je keuken omdat er lekker eten is en je altijd bereid bent om te delen. Op een dag belt er iemand aan je deur. Je doet de deur open en er staat iemand op de stoep met een pizza in zijn hand. De persoon zegt: “Als je me je leven laat regelen, als je alles doet wat ik zeg, dan krijg je deze pizza en zal ik je vanaf nu iedere dag een pizza brengen. Je zult nooit verhongeren als je goed voor me bent.” Je lacht en zegt “Ik heb zelf hier alles wat ik nodig heb, ik heb geen interesse in je voorstel. Maar als je wilt mag je binnenkomen en eten wat je wilt, er zijn geen voorwaarden aan verbonden en het kost je niets.”

Stel je nu het tegenovergestelde voor. Het is al weken geleden dat je wat fatsoenlijks gegeten hebt. Je hebt vreselijke honger maar geen geld voor eten. Dan gaat de deurbel en daar staat iemand met een pizza die je aanbiedt om je dagelijks een pizza te brengen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je gaat akkoord omdat je wanhopig bent.

Denk je nu eens in dat het om liefde gaat in plaats van om eten. Je hart is een magische keuken en je hebt zoveel liefde in je hart dat je niet alleen voldoende hebt voor jezelf maar voor de hele wereld. Je hebt onvoorwaardelijk lief, er zijn geen voorwaarden aan jouw liefde. Als er dan iemand voor je deur staat die je wat liefde aanbiedt als je dit of dat doet, dan zul je er niet aan denken om op dit voorstel in te gaan. Maar als je hongert naar liefde? Ja, dan kun je je ziel geven voor wat aandacht.

Het probleem is dat de meeste mensen niet weten dat ze een toverkeuken in hun hart hebben. Ons hart is gesloten en we kunnen alle liefde die erin zit niet meer voelen. We zijn bang om lief te hebben, omdat we geloven dat liefde niet eerlijk is en pijn doet. We hebben geprobeerd goed voor iemand te zijn maar we faalden. Opnieuw liefhebben is een te groot risico. We zitten vol oordelen over onszelf, zodat we met geen mogelijkheid van onszelf kunnen houden. Hoe kunnen we dan onze liefde met iemand anders delen?

Richt je op de mooiste relatie die je kunt hebben: de relatie met jezelf. Gezonde zelfliefde is iets heel anders dan egoïsme. Je bent egoïstisch uit gebrek aan liefde voor jezelf. Als je meer liefde en respect voor jezelf krijgt, dan zal je liefde voor anderen ook groeien. Je zult dan geen relatie aangaan omdat je iemand nodig hebt die van je houdt, je kunt iemand kiezen die jou wil om wat je bent, die ziet hoe je werkelijk bent. Dan ben je compleet. Als je liefde voelt voor jezelf, kun je goed alleen zijn. Het is leuk om de dingen te delen, maar ook leuk om dingen alleen te doen. Je hart is een toverkeuken. Zet de deur open en geef jezelf en de hele wereld liefde.

 

 

Je droom veranderen door inzicht in je eigen reacties

 

Iedere relatie in je leven kan geheeld worden, het ligt in je eigen handen. Als je de moed hebt om de waarheid onder ogen te zien en eerlijk te zijn tegenover jezelf dan krijg je greep op je eigen reacties en kun je je leven veranderen. Je bent verantwoordelijk voor de gevolgen van alles wat je doet, denkt, zegt en voelt. Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van ongewenste gebeurtenissen. Als je het scenario kunt veranderen, kun je je droom veranderen. Een meesterdromer creëert een meesterstuk leven.

Maar het is moeilijk te ontkomen aan de droom van de angst. Daarom hebben de Tolteken het Meesterschap in Transformatie gecreëerd, zodat je uit je oude droom kan losbreken en vrij komt van de angst. Hierbij delen de Tolteken de mensen in twee groepen in: de dromers en de jagers. De dromers weten dat hun droom een illusie is, maar ze blijven hun rol gewoon doorspelen. De jagers houden iedere actie en reactie nauwkeurig in de gaten, altijd klaar om een kans te grijpen.

Wees als de jager, houd je eigen reacties nauwlettend in de gaten. Werk constant aan je zelf. Dat vergt veel tijd en moed omdat het moeilijk is om je reactiepatroon te veranderen. Als je zonder oordeel naar de dingen leert te kijken dan reageert je emotionele lichaam anders, het reageert namelijk niet. We zijn geneigd om alles persoonlijk op te vatten waardoor we heftig reageren. (zie ook “de vier inzichten” van dezelfde schrijver). Reacties komen voort uit een overtuiging diep van binnen. Je hebt al duizenden malen op die manier gereageerd en dat is een routine geworden. De kunst is om deze routine te doorbreken en andere keuzes te maken. Maar je wil moet sterk zijn. Als je je vrije wil opnieuw ontdekt dan kun je de keuze maken die je laten herinneren wie je bent.

We zijn blind, doof en dwaas totdat we het leven zien zoals het is. We hoeven niet te oordelen, niemand de schuld te geven of ons schuldig te voelen. Neem de stap naar zelfaanvaarding.

 

 

Ons idee over seks

 

Alles in de natuur is volmaakt zoals het is. Als de mens niet zou oordelen, dan zouden we ook volmaakt passen in de natuur. Maar we willen alles rechtvaardigen, alles moet een etiket krijgen: goed, slecht, lelijk, mooi. Seks is door de mensheid gemaakt tot een hoofdzonde en dat terwijl ons lichaam ervoor is gemaakt. We zijn een biologisch, seksueel wezen maar het is zo moeilijk voor ons om ons over te geven, om te aanvaarden wat we zijn. We hebben zoveel schuldgevoelens en schaamte. Mannen zijn te verwijfd of te macho, vrouwen te dik of te dun. We geloven zoveel leugens over seks, dat we er niet meer van kunnen genieten. “Seks is voor dieren, seks is slecht, we moeten ons schamen over onze seksuele gevoelens.”

Je lichaam heeft behoeften die je niet kunt vermijden: behoefte aan voedsel, water, beschutting, slaap en seks. Dit is volkomen normaal en ze zijn eenvoudig te bevredigen. Het probleem is dat de geest zegt dat het zijn behoeften zijn maar in feite heeft de geest deze behoeften niet. Als je lichaam vol is met eten is het je geest die je ertoe aanzet om nog meer te eten, als je een kast vol kleding hebt kan je geest je wijsmaken dat je niks hebt om aan te trekken. Hetzelfde geldt voor seks. Als de behoefte aan seks in je geest zit, zal deze nooit bevredigd kunnen worden. De geest heeft geen seks nodig, wel liefde. Daarom moeten we onze behoeften splitsen in behoeften van het lichaam en behoeften van de geest.

Wie of wat ben je eigenlijk? Je bent niet wat je denkt, want je denken is berust op al die overtuigingen die je nooit zelf hebt gekozen. Je bent ook niet je lichaam. Uiteindelijk zul je ontdekken dat je een kracht bent die het je lichaam mogelijk maakt om te leven. Je bent de kracht die Leven heet. Leven is niet het lichaam, niet de geest en niet de ziel. Leven is een kracht die ons laat groeien en die ons lichaam weer verlaat als we sterven. Heel het universum wordt bewogen door de kracht van het leven.

 

 

Kijken met de ogen van de liefde

 

Ieder menselijk lichaam bestaat uit miljarden cellen. Voor deze cellen ben jij God. Je moet daar liefdevol en respectvol mee omgaan. Dan kunnen jij en je lichaam een prachtige relatie hebben. Je geest zorgt echter vaak voor disharmonie. Die vindt namelijk een bepaald gedeelte van het lichaam niet mooi.

Door de opvattingen van de geest wijzen we ons lichaam af, terwijl het ons volkomen trouw is. En als jij zelf je eigen lichaam al afwijst, verwacht je dat anderen jouw lichaam zullen afwijzen en zul je zelf ook het lichaam van anderen afwijzen. Alles wat bestaat is mooi. Jij bent mooi en volmaakt, ongeacht wat je geest zegt. Schoonheid is louter en alleen een opvatting. We verzetten ons tegen het ouder worden, omdat we geloven dat we dan minder aantrekkelijk en mooi zijn. We zitten boordevol programmeringen en oordelen die ons geluk inperken en die maken dat we onszelf en anderen afwijzen. Oud worden is prachtig, net als opgroeien. Als je je eigen schoonheid voelt, dan kun je je eigen liefde voelen.

Je kunt beginnen met een ritueel uit te voeren voor je lichaam. Wanneer je een douche neemt, behandel je lichaam dan met respect en liefde, als je eet, geniet dan van ieder hapje. Als je dit doet zal de liefde voor je lichaam iedere dag sterker worden. Stel je tot doel om de volmaakte relatie met je lichaam te hebben.
Als je je eigen lichaam met liefde en respect behandeld, zul je ook het lichaam van je partner zo behandelen. Dan zullen jullie elkaar’s aanrakingen open en met liefde kunnen ontvangen. Je zult de liefde overal kunnen zien en voelen. Alles is geschapen door Liefde, door Leven. De bomen, de dieren, het water, alles is liefde.

 

 

Het emotionele lichaam helen


Als we ons emotionele lichaam willen helen dan moeten we de wonden open maken en schoonmaken. Vervolgens houden we de wonden schoon totdat we zijn genezen. Als operatiemes gebruiken we de waarheid “Dan zult gij de waarheid kennen en de waarheid zal u vrij maken.” (Jezus). Maar het is erg pijnlijk om met het mes de wonden open te snijden en alle leugens bloot te leggen. De wonden worden namelijk bedekt en beschermd door het ontkenningssysteem.

Je begint met het oefenen van de waarheid. Je ziet de dingen zoals ze zijn, niet zoals je wilt dat ze zijn. De waarheid in deze wereld is relatief, ze verandert per. Als je je ogen opent merk je dat jijzelf en iedereen om je heen constant liegt. Daarom:

  • Geloof mij niet maar denk na en maak je keuzes, geloof wat je wilt geloven. Ik ben verantwoordelijk voor wat ik zeg maar niet voor hoe jij dit interpreteert.

  • Geloof jezelf niet, want je verkondigt leugens die het gevolg zijn van je conditionering. Geloof jezelf niet als je zegt dat je niet goed genoeg bent, niet intelligent genoeg, niet mooi genoeg. Geloof niet dat je beperkingen hebt, geloof niet dat je geen geluk verdient, geloof niet in je eigen rechter en slachtoffer. 80% van je overtuigingen berust op leugens. Open je oren, open je hart en luister.

  • Geloof andere mensen niet, want die liegen, net als jij, bijna constant. Als je geen emotionele wonden meer hebt, als je het niet meer nodig hebt om andere mensen te geloven of te worden geaccepteerd, zie je alles veel duidelijker.

Als je je aan deze drie regels houdt, dan zal alles wat niet waar is in rook opgaan. Alles is wat het is. Wat waar is hoeft geen ondersteuning, geen rechtvaardiging, geen uitleg.

Als we de wonden hebben geopend dan moeten we ze schoonmaken. Hoe doen we dat? Met vergeving, vergiffenis is de enige manier om wonden te reinigen. Je moet proberen hen te vergeven die je hebben gekwetst, wat ze ook gedaan hebben. Dat doe je voor jezelf, omdat je niet langer wilt lijden. Vergiffenis heelt je, het is een daad van zelfliefde. Wanneer je een wond kunt aanraken zonder dat het pijn doet dan heb je werkelijk vergeven.

Toen we een kind waren was vergevingsgezindheid een natuurlijk instinct. We vergaven probleemloos en vrijwel meteen. Als we volwassen zijn zien we het als een kwestie van trots. Onze persoonlijke belangrijkheid groeit namelijk als we niet vergeven. Maar in feite lijden we zelf het meest. Gooi je trots in de vuilnisbak en vindt dat kleine kind in je terug. Vraag vergeving en geef vergeving. Maak een lijstje van mensen waarvan je denkt dat je ze om vergeving zou moeten vragen. Bel, schrijf ze of zoek ze op of vraag vergeving in je gebeden of je dromen. Maak een lijstje van iedereen die jou heeft gekwetst en vergeef ze. Het had niets met jou persoonlijk te maken, iedereen droomt zijn eigen droom. Breng dit in de praktijk en je zult jezelf vergeven en je zelfaanvaarding en zelfliefde zullen groeien.

Als we de wonden hebben schoongemaakt, gebruiken we een krachtig medicijn om het genezingsproces te versnellen: ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE. Liefde voor jezelf, liefde voor je naaste, liefde voor je vijand.

De weg is dus: waarheid, vergeving en zelfliefde.

 

 

Het terugvinden van je eigen Goddelijkheid


Je leeft nu in een hel of in een hemel, het is je eigen keuze. Hemel en hel bestaan alleen in je eigen geest. Als je nu lijdt, zul je na je sterven blijven lijden omdat de geest niet sterft. De droom gaat door. Als je de verantwoordelijkheid neemt voor je leven dan kun je nu al in de hemel zijn!

Kennis maakt dat we denken dat we niet volmaakt zijn, maar dat is niets anders dan de beschrijving van de droom. De droom is niet echt, dus de kennis ook niet. Niet kennis zal ons leiden, maar wijsheid. Wijsheid heeft niets te maken met kennis, maar met vrijheid. Als je wijs bent, dan ben je vrij om je geest te gebruiken en je eigen leven te leiden, vrij van je parasiet. Je hoeft geen kennis te vergaren om wijs te worden, iedereen kan wijs worden. Als je wijs wordt, wordt het leven gemakkelijk, omdat je wordt wie je bent. Dit kost veel minder energie dan allerlei leugens in stand houden en je anders voor je doen dan je bent. Je probeert niet langer anderen te veranderen of hun jouw mening op te dringen. Als je wijs bent respecteer je je lichaam, je geest en je ziel. Wanneer je wijs bent, wordt je leven geregeerd door je hart en je hoofd. Je saboteert niet langer je zelf, je geluk en je liefde. Je loopt niet met schuldgevoelens rond, je oordeelt niet over jezelf en anderen. Je geeft je over aan je eigen aard en aan jezelf. Dit betekent een einde van lijden, strijd en verzet. Je bent niet bang meer voor het leven, voor de liefde. Je bent ontwaakt en ziet alles glashelder. Daardoor ben je definitief gescheiden van je oude toestand, er is geen terugkeer mogelijk. Je zal de wereld nooit meer op dezelfde wijze zien. Je droomt nog steeds maar nu weet je dat je droomt.

De leringen uit India, die van de Tolteken, van de Christenen, van de Grieken, van alle samenlevingen van de wereld, komen voort uit dezelfde waarheid. Ze gaan over het terugvinden van je eigen Goddelijkheid, over het vinden van God in jezelf. Ze gaan over het openen van je hart en wijs worden.

In feite zijn we allemaal machtige tovenaars. Als je je eigen goddelijkheid aanvaart blijf je nederig omdat je diezelfde goddelijkheid in ieder ander mens ziet.

Het leven is een droom, en als je je leven met Liefde leeft, wordt de droom een kunstwerk. 

 

 

Maak een afspraak